Missie, visie en kernwaarden

Vanuit onze missie en visie geloven we in een viertal kernwaarden die iedereen in onze school drijft. Deze vier kernwaarden zijn vormgegeven met het team en de illustraties zijn door leerlingen gemaakt.

Missie van de Vlaamse Reus

Op de Vlaamse Reus bieden wij de benodigde kennis en vaardigheden, zodat de kinderen zich optimaal ontwikkelen en deel kunnen nemen aan onze samenleving voor nu en later. 

Visie van de Vlaamse Reus

Op de Vlaamse Reus werken wij vanuit het concept van ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Wij geven betekenisvol onderwijs dat wij verbinden aan de kleine en de grote wereld om het kind heen. Wij creëren optimale condities zodat ieder kind ontdekt wie hij is, wat hij kan, wat hij wil en vol zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt. 

Kernwaarden van de Vlaamse Reus

 

Verbinding

- Wij leren met en van elkaar
- Wij zorgen voor elkaar en onze omgeving

Vertrouwen

- Wij voelen ons veilig
- Wij steunen elkaar
- Wij zijn eerlijk en betrouwbaar

Groei

- Wij ontwikkelen door spel, onderzoek en creativiteit
- Wij zijn nieuwsgierig
- Wij zijn betrokken en gemotiveerd

Autonomie

- Ik mag het zelf doen en proberen
- Ik mag keuzes maken en meedenken
- Ik mag mezelf zijn

Brede ontwikkeling

Naast het overdragen van kennis zoals vastgelegd in de landelijke kerndoelen en referentieniveaus voor het basisonderwijs, streven we naar een brede ontwikkeling van onze leerlingen.

De doelen die daarbij horen zijn:

  • een actieve houding;
  • het nemen van initiatieven;
  • plannen maken;
  • communiceren;
  • samen spelen en werken;
  • het verkennen van de wereld;
  • jezelf uiten;
  • creativiteit ontwikkelen;
  • zelfsturing en reflectie;
  • onderzoeken;
  • redeneren en problemen oplossen.

Door te werken aan deze doelen heeft ons onderwijs een meerwaarde die de kinderen van pas zal komen in het voortgezet onderwijs en in de maatschappij.

Betekenisvolle activiteiten

We streven ernaar ons onderwijs zoveel mogelijk vorm te geven in betekenisvolle activiteiten. Dat zijn activiteiten waarin kinderen de sociaal-culturele werkelijkheid buiten de school herkennen. In de kleuterbouw leren de kinderen door de werkelijkheid na te spelen, vanaf groep 3 verschuift het accent naar het onderzoeken van de werkelijkheid.

Begeleidende rol van de leerkracht

We beschouwen elk kind als uniek. Werkend vanuit de uniciteit van elk kind, streeft de leerkracht er naar de kinderen persoonlijk te begeleiden in hun ontwikkeling. De leerkracht brengt het kind in de zone van naaste ontwikkeling. De leerkracht heeft hierin een coachende rol.

Betrokkenheid van de kinderen bij hun eigen leerproces

De leerkrachten bepalen samen met de leerlingen de leerdoelen, de kinderen hebben inbreng in de keuze en de vorm van de activiteiten. U herkent deze werkwijze op de Vlaamse Reus aan: themahoeken; groep is ingericht op werken met groepen; excursies; presentaties; tentoonstellingen en zelfgemaakte teksten. Door het geven van verantwoordelijkheid is de betrokkenheid van kinderen bij hun eigen leerproces groot.

Deelname aan het lesprogramma

De Wet op het Primair Onderwijs schrijft voor dat leerlingen deelnemen aan alle activiteiten die bij het lesprogramma horen. U kunt niet zelf beslissen over deelname van uw kind aan een bepaalde onderwijsactiviteit. Vrijstelling van een activiteit kan alleen worden verleend door het bestuur op door hen vastgestelde gronden.